NM i Pengequiz: Grong barne- og ungdomsskole gikk til topps igjen

Publisert

Klassebilde av 9B ved Grong skole

Stolte vinnere av NM i Pengequiz 2024: Klasse 9B ved Grong barne- og ungdomsskole. Foto: Ole Jørstad Kristiansen.

Fem år etter at Grong vant NM i Pengequiz klarte klasse 9B ved skolen å sikre seg norgesmestertittelen igjen. – Det at skolen gikk til topps i 2019 har vært en stor motivasjon for oss under forberedelsene, sier 9Bs lærer Ole Jørstad Kristiansen. Nå starter forberedelsene til EM-finalen i Brussel i april.

Pengequiz er en del av den norske finansnæringens arbeid med samfunnsansvar, og målet er å bidra til kunnskap om personlig økonomi. 91 klasser fra hele Norge hadde meldt seg på årets NM-finale, som gikk av stabelen onsdag 13. mars.

Kniving helt inn til siste spørsmål

Fem klasser hadde alle svarene i quizen riktig, men det var klasse 9B fra Grong som også var best på tid. Før siste spørsmål skulle avgjøres lå Grong ganske likt med klasse 10C fra Oddemarka skole i Kristiansand, så da vinnerscoren ble avslørt etter siste spørsmål, sto jubelen høyt i klasserommet.

Lærer Ole Jørstad Kristiansen forteller at klassen har brukt to uker på å øve i alle matematikktimer og hatt mye fokus på økonomi.

– Elevene har lært mange begrep, og dette er et fint og annerledes opplegg midt i året. Både faglige og mindre faglig sterke elever synes dette er stas.

Læreren kunne også fortelle at det var stor stemning under hele konkurransen, og at elevene var veldig nervøse mot slutten. Men at klassen har forberedt seg godt, skal ingen ta fra dem;

– En elev skrev ned alle 150 øvingsspørsmålene og pugget dem i forkant og kunne melde at to av spørsmålene som kom i finalen var nye og ikke fra de 150 øvingsspørsmål, rapporterte en meget fornøyd lærer.

Grong 9B hadde 14.740 poeng, mens Oddemarka 10C lå rett bak med 14.660 poeng. På en fortjent tredjeplass lå klasse 10A ved Li skole i Nittedal.

Får hjelp av lokalbanken

I forberedelsene til EM-finalen i Brussel 19. april får klassen god hjelp fra sin lokalbank, Grong sparebank. Der er administrerende banksjef Jon Håvard Solum klar til å støtte både med reise og oppholdsutgifter, samt pugging i forkant. Samarbeidet mellom skole og lokalbanken er godt, og bankens medarbeidere bidrar med økonomiopplæring i skolen.

– Vi er et lite lokalsamfunn, så det er utrolig stort at Grong skole har klart å vinne NM to ganger i løpet av fem år. I morgen blir det pizza på hele klassen, sier en fornøyd banksjef.

To fra klassen skal til EM-finale

Nå skal det pugges frem til 19. april, og klassen skal selv velge de to elevene som skal representere Norge i selve EM-finalen. Der skal de konkurrere med elever fra ca 30 land i Europa.

– Vi syns det er utrolig gøy at konkurransen har vokst seg såpass stor siden første gang i 2018. Vi ser at både nye skoler og skoler som har deltatt tidligere melder seg på. Det betyr at de opplever konkurransen som både morsom og lærerik, sier Finans Norges fagsjef Hilde E. Johansen, som er ansvarlig for Pengequiz.